Interviu Libris.ro
Dacă ați ratat lansarea din luna iulie a romanului lui Sorin Banu, de la fEstivalul de cArte și Muzică de la Brașov, aveți ocazia să aflați mai multe despre acest autor debutant, dar ambițios care ne propune o poveste complexă, un posibil roman avertisment în ceea ce privește raportarea omului la tehnologie și la propriile creații. Un scriitor animat de întrebări universale și complexe care a adunat laolaltă mai multe idei familiare genului SF, pentru a le integra într-o poveste originală, în care o specie de umanoizi, tentorienii, se înfruntă cu oamenii viitorului. TENTORIA (Editura Smart Publishing, 2016) este un roman care deschide un univers pe care cititorii de abia încep să îl exploreze…
LIBRIS.RO: Ați terminat studii universitare în economie, ați lucrat în programare software, e-commerce, arhitectură IT și locuiți la Bruxelles. Ați ales însă să debutați literar cu un roman SF ambițios, în limba română. Cum vă explicați acest parcurs al dumneavoastră dintr-o zonă de activitate pragmatică și orientată pe rezultate, spre o zonă a speculativului, a marilor întrebări?
SORIN BANU: În paralel cu parcursul profesional, pe care îl continui și azi, am fost fascinat, încă de mic, de întrebări precum: „Cum a apărut Universul cu adevărat?”, „Ce este cu adevărat o ființă?”, „Ce este dincolo de legile fizicii pe care ni le putem explica acum, limitați de descoperirile sau interpretările pe care le-au făcut marii oameni de știință?”, „Cât de însemnați suntem noi în Univers?” etc. Ce m-a surprins, totuși, a fost evoluția acestor preocupări către dorința de a-mi pune gândurile pe hârtie, de a scrie pagini întregi cu fel de fel de idei. Astfel, am început cu un manuscris pe teme filozofice, iar, cu timpul, am realizat, că îmi plac cuvintele, că îmi place să construiesc idei cu ajutorul lor, să povestesc în scris și să mă las purtat de imaginație.
LIBRIS.RO: De ce ați ales să publicați volumul în românește, dat fiind faptul că sunteți stabilit la Bruxelles? Ce legături păstrați cu România?
SORIN BANU: Să va spun sincer, am avut o tentativă de a-l scrie în engleză. Însă nu mi-a luat mult să realizez că nivelul de cunoaștere a unei limbi este foarte important pentru a putea face acele construcții frumoase care bucură mintea cititorului, pentru a putea reda dialoguri naturale, adecvate poveștii. Mai mult, pentru că sunt român și pentru că voi ține la țara mea oriunde mă voi afla, am vrut ca această carte să fie citită și de ai mei, de prieteni, de cunoștințe, de români. Pentru începutul anului 2017 pregătesc o colaborare pentru o traducere și publicare în engleză.
Cât despre legăturile păstrate, vin destul de des în România, să îmi vizitez familia și prietenii. Acestea sunt întotdeauna mini-vacanțe frumoase, pentru ca România are multe lucruri cu care poate să încânte ochiul, papilele gustative… sufletul.
LIBRIS.RO: Romanul pe care îl propuneți are o construcție nonliniară, cititorul călătorește în timp și dezleagă, prin fiecare capitol, o istorie a pământenilor dintr-un posibil viitor nu foarte îndepărtat. Cât de dificil e, pentru un debutant, să construiască o poveste de tip puzzle? E vorba de un efect care aduce un plus de suspans și de provocare lecturii, dar care antrenează și o dificultate de construcție pentru autor, fără îndoială…
SORIN BANU: Este una din părțile care mi-a plăcut foarte mult: să ai puzzle-ul construit în fața ta și apoi să începi să îl strici; să îi răspândești piesele de-a lungul poveștii, folosind din ultimele piese la început, fără a trăda părți de la final, însă încercând în același timp să faci și povestea să curgă într-un fel în care cititorul sa rămână prins. La început mi-a fost greu să mă hotărăsc ce anume trebuie să fac, pentru simplul fapt că nu mă mai jucasem cu astfel de tehnici. Știam care ar trebui să fie rezultatul, dar recunosc că am făcut câteva încercări până să ajung la varianta finală. Am testat cu ajutorul cunoștințelor, am aflat ce nu merge și am corectat… și tot așa. Ca scriitor, mai ales ca unul debutant, simți o mare satisfacție atunci când, într-un final, reușești să aduci cititorul să descopere golurile din puzzle în ordinea în care ți-ai dorit.
LIBRIS.RO: Povestea dumneavoastră integrează idei provocatoare precum: revolta creațiilor în raport cu creatorul, caracterul înșelător al realității, idei care mi-au amintit de filme precum Terminator sau Matrix, ca să dau doar două exemple mai populare. Care v-au fost sursele de inspirație pentru o poveste atât de ambițioasă?
SORIN BANU: Mi-au plăcut filmele dintotdeauna, poate că mai mult decât cărțile. Asta explică și faptul că romanul conține foarte mult vizual și sunet, fiind scris pe alocuri asemenea unui scenariu de film. Plecând de la atenția sporita pentru răspunsuri la întrebări de genul celor enumerate mai înainte, într-o zi m-am trezit cu o idee în minte: momentul în care personajul principal, Cole, realizează ce se întâmplă cu adevărat. De acolo am început să construiesc, iar celelalte idei au urmat natural.
LIBRIS.RO: Se simte o perspectivă destul de pesimistă în ceea ce privește capacitatea oamenilor de a utiliza cu discernământ tehnologia. Ați gândit romanul TENTORIA ca un roman avertisment, un roman de anticipație în adevăratul sens al cuvântului? Inevitabil credeți că urmează să pierdem controlul asupra felului în care tehnologia ne modelează viața?
SORIN BANU: Ne aflăm, într-adevăr, în fața unei mari responsabilități, în fața unui viitor care accelerează tot mai tare înspre noi, în fața unui progres care escaladează culmi tot mai înalte cu viteze exponențiale. Pe acestea, noi, omenirea, le putem scăpa de sub control, dacă nu tragem la timp semnalul de alarmă.
De fel, sunt o persoana optimistă. Așadar, sper ca lucrurile să fie ținute bine în frâu de copiii copiilor noștri. Chiar și așa, sunt convins că viața noastră se va modela după tehnologie într-un fel în care nu îl înțelegem foarte bine acum și în care, privind în viitor prin ochii generației de acum, am putea spune că vom fi la limita pierderii controlului. Nu ne trebuie încă câteva sute de ani, putem să observăm și acum riscul; astăzi există deja oameni care spun că s-a pierdut controlul, dând exemplu migrarea tinerilor de la „un mediu social al secolului XX” către unul tot mai puțin palpabil, către un „e-social”.
LIBRIS.RO: E ceva deopotrivă utopic și în același timp distopic în cele două lumi proiectate în poveste: Tentoria e locul în care tehnologia viitorului e utilizată la maxim, în care regenerarea biologică, controlul prin puterea minții, nanointervențiile sunt parte din experiența cotidiană, dar tocmai acestea aduc o bază de artificial, dezagreabil și plictiseală întregii experiențe. Pe de altă parte, nici traiul pe Insulă nu pare să fie de invidiat: existențe controlate într-un regim dogmatico-comunist, dar departe de alienarea tehnologică. Credeți că ambele lumi sunt de fapt două experimente umane eșuate?
SORIN BANU: Cele două lumi sunt două extreme, iar eu, poate ca și cititorul optimist, aș vrea să cred că omenirea se va feri cât mai mult de ambele situații. Poate că va fi undeva între cele două; din păcate, există și o probabilitate să fie foarte aproape de una din ele. N-aș vrea să vorbesc mai mult despre cele două lumi din povestea mea, pentru a nu strica surpriza cititorului, însă, făcând o paralelă cu lumea în care trăim, sunt convins că implicațiile etice a ceea ce ne va oferi viitorul vor fi majore. Sensul pe care îl dăm acum cuvântului „eșuat” se va schimba în viitor. Barierele etice, idea de securitate și de compromis pe care le avem deja se remodelează în mintea noastră și vor continua să o facă, odată cu progresul din următorii zeci de ani… sau sute. Peste sute de ani, când ne vom uita înapoi, ne vom strâmba sau poate vom râde la toate acestea, la tot ce considerăm acum adevăratele valori umane. Chiar și în zilele noastre simțim cum viața ni se schimbă major și sunt multe lucruri care ni se par atât de diferite față de acum doar câțiva zeci de ani. Mulți dintre tineri nici măcar nu înțeleg cum a fost posibil ca părinții lor să trăiască fără o tehnologie sau alta.
LIBRIS.RO: Volumul deschide un univers atât de plin de potențial care include transformări profunde în 500 de ani, mai multe războaie planetare, o specie umanoidă avansată (tentorienii) etc. Credeți că veți mai continua explorarea sa și într-un roman viitor? Aveți în plan o nouă carte?
SORIN BANU: Da, bine spus. Trebuie să aibă o continuare… un volum sau, de ce nu, mai multe. Ăsta mi-e planul.
LIBRIS.RO: Cum v-ați recomanda, în câteva cuvinte, romanul unui cititor care nu știe nimic despre cartea dumneavoastră?
SORIN BANU: Ești pregătit să uiți viitorul? „Tentoria” – Un roman SF ușor de parcurs, o poveste captivantă construită în jurul unei întrebări ce ne macină pe toți: Încotro se îndreaptă umanitatea? Și l-aș invita să citească și textul de pe spatele cărții
LIBRIS.RO: Sunteți un cititor SF de cursă lungă? Ce vă place să citiți? Ce v-ați propus să citiți în perioada următoare?
SORIN BANU: Ca să fiu franc, nu sunt un mare cititor de beletristică. Cel mai mult am citit în domeniul economic, IT, astronomie. Din momentul în care am înțeles că romanul meu se încadrează la genul SF, mi-am propus să citesc mai mult în acest domeniu, în special din cei grei, precum Frank Herbert și Isaac Asimov. Aș vrea să încep să citesc mai mult și din autorii români, pentru că, chiar dacă nu avem putere să ne lansăm în afară, avem și noi scriitori cu povestiri la fel de frumoase.